2005 İstanbul UIA İstanbul 2005 Uluslararası Logo Tasarım Yarışması

Orjinal adı
UIA Istanbul 2005 International Logo Design Competition
Yazar
Kolektif
Yayınevi
Yapı Endüstri Merkezi Yayınları
Dil
İngilizce,Türkçe
Sayfa s.
176

UIA 2005 İstanbul'un yönetimine geldiğimizde Organizasyon Komitesi olarak ilk düşüncelerimizden biri son on yılda çok büyük bir gelişme gösterip yaşamımızın "olmazsa olmaz" öğesi konumuna giren İnternet ortamından en iyi ve etkin bir biçimde yararlanmaktı. Bu bağlamda önerdiğimiz İnternet ortamında "kağıtsız" yarışma düşüncesi büyük destek buldu.

Türkiye'de gençlerin kurduğu ve büyük bir özveri ile yönettiği 'Arkitera' gibi yaşından beklenmeyecek denli üst düzeyde ve nitelikli bir girişim vardı. Onlara olan güvenle bu işe girdik ve kısa bir sürede 867 katılım ve 250 bini aşan ziyaret ile bu yarışmayı uluslararası grafik tasarımı dünyasının gündemine soktuk.

Değerlendirmede, katılımcılara fikir belirtme hakkı tanındığı gibi, çoğunluğu grafik tasarımcılarından oluşan Jüri'nin egemenliğini de zedelemeyen bir yöntem geliştirdik. Değişen nitelik, görsel ve anlamsal düzeyde sunulan işleri değerlendiren Jüri, çalışmaları boyunca imaja dönük indirgeyici çözümler yerine soyutluğu içinde anlam yoğun olabilen çalışmaları yeğledi.

Sununda seçilen çalışma son tartışmalar süresince, içerdiği anlamlar ve simgelemeler nedeni ile daha çok derinlik kazandı. Örneğin Logo'nun üçgen biçimi bütünsel bir dışavurumu belgelerken, aynı zamanda mimarlığın Vitruvius tarafından MS birinci yüzyılda belirlenen "sağlamlık, yararlılık ve güzellik" ilkelerine etkin bir gönderme yapmakta idi. Sonuçta elde edilen dengeli ve keskin bir form idi: Üçgen.

Bu çalışma logoda yer alması gerekli en az sözcük "UIA, İstanbul ve 2005"in ötesinde Kongrenin yapısal unsuru olan "Grand Bazaar" sözcüklerini de içeriyor ve bunu logoyu kalabalıklaştırmadan ve kolayca sunuyordu. Son ürün olan "üçgen"i oluştururken kullanılan yamalı yazılar toplantının tema amacı olan çokseslilik ve çoğulculuğu simgelemekte idi. Ayrıntıda bakıldığında ise yamalar arası çizgilerin yollar olarak okunabildiği ve ortada da bir meydanın oluştuğu kent yapılanmasına göndermeler yaparak güçlenmekteydi.
(Sunuş)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.