Sermayenin Sırrı Kapitalizm Batıda Zaferler Kazanırken Diğer Yerlerde Neden Başarısız?

Yazar
Hernando De Soto
Çeviri
Murat Aygen
Yayınevi
Liman Kitaplar
Dil
Türkçe
Sayfa s.
235

Zenginliğin ve refahın altında yatan en büyük faktör sermaye birikimidir. Bu Marx'tan Hayek'e neredeyse bütün iktisatçıların kabul ettiği bir gerçektir. Dünyanın en zengin ve iktisadî bakımdan en güçlü ülkeleri sermaye birikiminin en fazla olduğu yerlerdir. Ve, ne mutlu insanlığa ki, sermaye dünyanın her yerinde potansiyel olarak vardır. Ancak, Batılı kapitalist ülkeler sermayelerini iktisadî süreçlere tam olarak entegre etmeyi başarırken, dünyanın geri kalan yerleri bunu becerememekte ve bu yüzden fakir kalmaktadır. Ünlü fikir adamı ve sivil toplum aktivisti Hernando de Soto, birçok ülkede best-seller olan Sermayenin Sırrı'nda bu olguyu ele alıp tahlil ediyor. Zenginliğe giden yolun nereden ve nasıl geliştiğini anlatıyor. Her ülkenin zenginliği yakalama imkanının bulunduğunu, hiçbir ülkenin fakirliğe mahkum olmadığını gösteriyor.

Kelimenin tam anlamıyla heyecan ve umut verici bir kitap...

Neden Batılı kapitalist ülkeler zengin diğer ülkeler fakir? Zenginlik ve fakirlik bir kader, değiştirilemez bir alın yazısı mıdır?
Zengin veya fakir olmak ülkelerin kendilerine mi yoksa onların hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği yabancı güçlere ve şartlara mı bağlıdır? Bir defa zengin olan hep zengin olacak, fakir olan fakirlikten hiç kurtulamayacak mıdır?

Bunlar hepimizin, herkesin, her zaman cevabını merak ettiği sorular. Ve çoğu zaman cevaplandırılması imkansız sanılan veya cevaplarının tatmin edici olamayacağı düşünülen sorular. Teknik izahlar, aritmetik formüller, maddeler ve teoriler… Bu cevap bolluğundan, kimi cevapların anlaşılmazlığından, kimisinin de soruyu daha da içinden çıkılmaz hale getirmesinden bıkıp usanmadınız mı? Yoruldunuz mu?

İşte size bu cevapları bulma imkanı verecek büyük bir yazar, büyük bir kitap. İlk kitabı Diğer Yol (The Other Path) best-seller olan, birçok ödül kazanan Hernando de Soto yeni bir kitapla zihnimizi aydınlatıyor. De Soto, Sermayenin Sırrı'nda niçin Batılı kapitalist ülkeler zenginlik ve refah içinde yüzerken diğer ülkelerin yoksulluk çemberini kıramadığını açıklıyor. Bazı yazarların yaptığı gibi kızıp karalamıyor; yıkıcı ütopyalar ve teoriler geliştirmiyor; umutsuzluk ve bezginlik aşılamıyor. Basit ve bilinen gerçekleri sistematize ediyor ve zenginliğin sırrını çözüyor.

De Soto'ya göre, her ülke gelişebilir, her toplum zengin olabilir. Bunun için ilk yapılması gereken, gayrimenkul mülkiyetini hukuki tanıma ve koruma altına almak ve iktisadi süreçlere dahil etmektir. Zira, sermayenin olmadığı ülke yoktur. Her ülke sermaye üstünde oturur. Ama kimi ülkeler bu sermayeyi kullanır ve zenginliğe ulaşırken, kimi ülkeler varlık içinde yokluk çeker.

Hayatın içinden gözlem ve tespitleriyle, her ülkeye fayda sağlayabilecek politika önerileriyle de Soto zamanımızın gelişme gurularından biri olma vasfını kazanmıştır. Pek çok ülkede konferanslar vermiştir, devlet başkanlarına danışmanlık yapmıştır. De Soto Sermayenin Sırrı ile, zenginliğin, özgürlüğün ve refahın sırrını gözlerinizin önüne seriyor.
(Tanıtım Yazısı'ndan)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.