Sinema Modern Mitoloji

Yazar
Ömer Tecimer
Editör
Arzu Taşçıoğlu, D. Fatma Türe, H. Budak Akalın
Yayınevi
Plan B Yayınları
Dil
Türkçe
Sayfa s.
432

"Günümüzde sinema salonlarında film izleme deneyimi, kabile ateşinin etrafında toplanarak anlatıcıyı dinleme ritüelinin yerini almıştır. Sinema izleyicisi, karanlık salonda oturur ve projeksiyonun yansıttığı imgelerin titrek ışığına bakar; tıpkı ateşin çevresinde oturup oynaşan alevleri izlerken kendilerini yansıtan, tanımlayan, belirleyen ve böylece yeniden yaratan öyküleri birbirine anlatan uzak atalarımız gibi."
(Arka Kapak'tan)

Sinemanin mitolojik kökenlerine inen bu kitapta, senaryolarda görülen inisiyasyon olgusu ve kahramanin yolculugu sablonu inceleniyor, bu kavramlarin isiğinda film çözümlemeleri yapiliyor.

Sinema tarihinin önemli filmlerinin yani sira, günümüzün post-modern filmleri de ele aliniyor: Matrix, Amélie, Gözleri Tamamen Kapali, Umut, Dövüs Kulübü, Müfreze, Full Metal Jacket, Kiyamet, Seytan Çikmazi, Orfée, Siyah Orfe, Mavi, Gizli Yüz, Amadeus, Azinlik Raporu.

"Günümüzde sinema salonlarında film izleme deneyimi, kabile ateşinin etrafinda toplanarak anlatıcıyı dinleme ritüelinin yerini almıştır. Sinema izleyicisi, karanlık salonda oturur ve projeksiyonun yansıttığı imgelerin titrek ışıgına bakar; tıpkı ateşin çevresinde oturup oynasan alevleri izlerken kendilerini yansıtan, tanımlayan, belirleyen ve böylece yeniden yaratan öyküleri birbirlerine anlatan uzak atalarımız gibi."

Filmler de tıpkı mitoslar gibi, yaratıcısının kişisel etkisini farklı insanların zihnine taşıyan kolektif, toplumsal ürünlerdir.Bu nedenle, mitosların hem yapısal hem de psikolojik işleyişlerini açıklayan kuramlardan yola çıkarak sinemayı "modern mitoloji" olarak değerlendirmek mümkündür. Jung, Eliade ve Gaster gibi mitoloji konusunda yetkin araştırmacıların ve özellikle Joseph Campbell'in çalışmaları, bu alanda yol gösterici olmuştur, olacaktır.

Sinema gerçekte tarihsel olarak dramanın bir devamıdır. Kendine özgü klasik temellere sahip olan drama, özünde yazınsal bir tür oldugu için, mitoslardaki tematik ve örneksel yapı, dramanın ekrana yansımış biçimi olan filmlerde de kendini gösterir. Sinema yalnızca modern mitoloji olmakla kalmaz, kendi kökenini de mitolojide bulur.
(Tanıtım Yazısından)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.