Yeraltının Saklı Hazineleri

Yazar
Bekir Öztürk, Hakan Yılmaz Çebi
Editör
Gülçin Pehlivan
Yayınevi
Anatolia Kitap
Dil
Türkçe
Sayfa s.
261

Hepimiz değişik vesilelerle değişik bölgelere en azından memleketlerine senede bir kez de olsa giden insanlarız. İyi bir gözlemci çevresindeki değişik obje, kaya, şekil, işaret, sembol, rakam veya harf gibi bir şeylere dikkat eder. Genelde dere, yol çatakları, değirmen, ibadethane, su kuyuları ve önemli mekanlar birtakım definelerin büyük izleridir. Buralardaki çeşitli insan, hayvan suretine yakın kayalar, ilginç bitki yapıları defineyle ilgili nokta işaretler olup sanki hedefe adım adım yaklaşılan trafik levhaları gibi mesajlar taşırlar.

Diğer taraftan, yer isimleri dikkate alınarak araştırmalar yapıldığında örneğin "Papazın Çayırı", "Kilise Yanı" gibi, bu yerlerin tarihi geçmişinden dolayı bulundukları bölgeyle ilgili açık veya kapalı mesaj verdikleri dikkati çekmelidir. Gümüştepe, Gümüşhane, Maden Dağı gibi isimlerin çıkış sebebi mutlaka orada daha önce yapılan işle alakalıdır.

Ayrıca halk bilimi kaynaklarında yer alan söylence, rivayet ya da yaşlıların anıları iyi etüt edildiğinde bir başlangıç sayılabilir. Bunun dışında yöreye turizm adı altında gelmiş kavimlerin torunları tarafından sık ve sürekli ziyaretler yapılıyorsa da şüphelenmekte haklısınız. Elinizde birinci ağızdan bilgi ve belge var ise işiniz daha kolaydır.

Cihazlardan daha önemlisi iz, işaret, bilgi ve belgedir. Cihazlar kullanıldıkça öğrenilen ve tecrübe sahibi olunan yardımcı nesnelerdir. Kaldı ki iyi bir elektronikçi değilseniz ve eğitimini almamışsanız cihazlarda pek bir şey elde edildiği görümemiştir. Bu kitap, sahasında uzman insanların uzun araştırmalar sonucu ortaya koyduğu bir çalışmadır. Söylentilerle boşa zaman kaybetmektense defineye ulaşamanın yolunu, işaretlerin dilini ve çevrenin konumunu öğrenerek hareket etmek akıllıca olacaktır.
(Arka Kapak)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.