Çocuklar İçin Dünya Tarihi 6 Cilt Takım

Orjinal adı
Barnens Varldshistoria Del IV - Kungar & Sjöfarare
Yazar
Anders Nyberg, Christer Öhman, Jens Ahlbom
Çeviri
Ali Arda, Hasan Özkan, Murat Özsoy
Editör
Mahir Dönmezer
Yayınevi
Kırmızı Kalem Yayınevi
Dil
Türkçe
Sayfa s.
351

"Tarih Heyecanlı bir şeydir"

Tarih sıkıcı bir ders olarak bilinir. Doğrusu bu pek yanlış sayılmaz. Hatırlanması gereken tarihler, antlaşmalar, ezberlenecek isimler...

Oysa tarih ne rakamlar ne ünlülerin hayatlarından ibarettir. Tarihin anlattığı öykü bizim öykümüzdür. İyi ve güzel kötü ve acı yanlarıyla yalnızca biz insanlara ait bir öykü.

"Çocuklar için Dünya Tarihi" tarih dersi vermez. O yalnızca geçmişe yapacağımız yolculuğun kapısını açar. Biz bu yolculukta kendimize rastlarız ve geçmişin nasıl bir şey olduğunu öğrenerek gelecek yolculuğumuzun nasıl olacağına karar veririz.

Cilt I - Taşbaltalar ve Piramitler
Taş, baş yarmanın dışında ne işe yarar demeyin. Bu kitabı okumadan önce bizde öyle düşünüyorduk ama gördük ki çağa adını veren taş öyle küçümsenecek bir şey değil. Hatta "Akıllı Baykuş"a göre eğer insanlar taşı işlemeyi öğrenmeseymiş uzaya bile gidemezmiş. Ayrıca kahvaltıda ekmek yiyemezmişiz, tabi bisküvi ve pastada. O zaman çarpım tablosu da olmaz demeyin o başka bir şey. Neyse bu ilk ciltte insanlığın taşla başlayan serüvenini okuyacağız. Taşla buğdayı ezip nasıl un yaptıklarını, iki taşı birbirine sürtüp nasıl ateş yaktıklarını, taşlarla nasıl kocaman piramitler, uçsuz bucaksız setler inşa ettiklerini göreceğiz. Ayrıca bu ciltte nasıl avlandıklarını, tarıma nasıl geçtiklerini, hangi tanrılara inandıklarını, Nuh'un Gemisini, Hammurabi Yasalarını okuyup, Buda ile tanışacağız.

Cilt II - Şehirler ve Efsaneler
Taş başlayan büyüleyici yolculuğumuza devam ediyoruz! Sizce çöller nasıl oldu? Bunu bu kitapta onlarca sıkıcı sayfa okumadan öğrenebilirsiniz. ALFABE'ye neden gerek duyuldu? Peki dünyanın en büyük tahta atı niye yapıldı? Söylemeyeceğiz yoksa okumazsınız. Ama bu ciltte sadece bunlar yok. Eski Yunan ve Roma Uygarlıklarının kuruluş öyküsünü de okuyacağız. Bu uygarlıklarda yaşayan insanların evlerine, okullarına, mahkemelerine, tiyatrolarına, hamamlarına girerek onlarla birlikte yaşayacağız... Ama ne yazık ki savaşlarla da karşılaşacağız. İnançlara saygısızlığın ve açgözlülüğün yol açtığı savaşlarla. Ayrıca Hıristiyanlığın nasıl doğduğunu, Hz. İsa'nın kim olduğunu ve nasıl yaşadığını da bu ciltte öğreneceğiz.

Cilt III - Azizler ve Şövalyeler
İşte Ortaçağ'a geldik. Her şeyi bilen büyüklerimiz bu çağa karanlık çağ diyor. Çin, Hindistan ve İslam Dünyası'nı saymazsak haksız da sayılmazlar. Bu ciltte bugün yaşadığımız dünyayı etkileyen birçok şeyi okuyacağız: Hz. Muhammed'in hayatını, İslamiyet'in doğuşunu ve yayılışını, Haçlı seferlerini. Dante, İlahi Komedya'yı bu çağda yazmış. Büyük savaşçı kadın Jeane d'Arc, fakirlerin dostu Robin Hood, gezgin Marcopolo, efsanevi Cengiz Han hepsi bu ciltte. Ayrıca Binbir Gece Masalları. Peki patates, domates, mısır sizce nereden geliyor? Astekler ve Mayalar kimlerde? Tabii siz bunları bilirsiniz. Ama bu çağda matbaa bulunmamış olsaydı zor bilirdiniz.

Cilt IV - Krallar ve Kâşifler
Yolculuğumuza büyük aşk öyküleri ile devam ediyoruz. İngiltere'de William Shakespeare Romeo ve Juliet'i yazarken, Hindistan'da Cihan Şah, Mümtaz Mahal'e aşkını ölümsüzleştirmek için Taç Mahal'i yaptırıyor. O zamanlar altından daha değerli olan baharatların peşinde açık denizlere yelken açılıyor. Bartolomeo Diyaz, Ümit Burnu'nu keşfediyor. Vasco de Gama Hindistan'a ulaşıyor. Sizce Batı Hindistan Adaları nerede? ... Hayır! Yanıldınız. Ayrıca Amerika'ya neden Colomb değil de Amerika deniliyor? Peki dünyanın bir lahmacun gibi düz değil de karpuz gibi yuvarlak olduğunu kim buldu? Galilei ne dedi, niye tırstı? Leanordo da Vinci, Martin Luter, Deli Pedro hepsi bu ciltte bir araya geliyor. Ve bu çağda ne yazık ki Amerika'daki yerli halk katlediliyor. Afrika'dan köle ticareti başlıyor.

Cilt V -Devrimler ve Buhar Makinesi
Yorulmak yok... yolculuğa devam ediyoruz. Şimdi kullandığımız ampul, önlüklerimizi dokuya marinalar, buharlı vapurlar, trenler, uçaklar. Bunları kimler buldu, nasıl buldular hepsi bu ciltte. Bu çağa boşuna devrimler çağı dememişler. ABD, bu çağda kurulmuş, Fransız Devrimi olmuş, sömürgeler başkaldırmış. Sonra Fransa'da Napolyon diye biri iktidara gelip yorulana kadar savaşmış. Şimdi yasaklanmış olan afyonu satmak için İngilizler, Çin de neler neler yapmışlar. Amerika kıtasında yerliler katledilirken, Afrika ve Asya yağmalanmaya başlanmış. Sizce, inekle aşı arasında ne gibi bir ilişki vardır? Kırılan camlarla kadınların oy hakkını kazanması arasında nasıl bir ilişki var? Peki Samurai'ler kim? Bütün bunları kimseye sormayın kitap elinizde.

Cilt VI - Savaşlar ve Bilgisayar
Geldik bugüne ama yolculuk bitmedi. Neyse, çizgi film sever misiniz? Peki ilk çizgi filimin ne zaman yapıldığını biliyor musunuz? Peki ya sinema? Aslında sözü, bu çağda ortaya çıkan savaşlara getirmemek için uzatıyoruz. Bütün savaşların önceki ciltlerde bitmesini isterdik ama iki dünya savaşı da bu ciltte. Bu savaşlarda milyonlarca insan öldü, yüzlerce kent yıkıldı. Bir daha savaş olmasın diye Birleşmiş Milletler kurudu ancak savaşlar bitmedi. Zaten bu büyüklere hiç inanılmaz! Teknoloji hızla gelişiyor. Bu arada dünya da çöplüğe dönüşüyor. Hani yolculuğumuza taşla başlamıştıkya ve size taşın çok önemli bir şey olduğunu söylemiştik. İnsanların Ay'dan getirdikleri sadece bir taş parçasıydı. Dediğimiz gibi taş çoooook önemli bir şey.
(Tanıtım Yazısı'ndan Alıntı)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.