Osmanlı'da Batışın Üç Evresi 3. Selim, 2. Mahmut, Abdülmecit

Orjinal adı
İstibdattan Hakimiyeti Milliyeye
Yazar
Ahmet Rasim
Hazırlayan
Hıfzı Veldet Velidedeoğlu
Yayınevi
Evrim Yayınevi
Dil
Türkçe
Sayfa s.
259

... Ahmet Rasim (1864-1932), Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişmiş verimli bir yazar olduğu kadar Osmanlı tarihi konusunda da ciddi araştırmalar yaparak 4 ciltlik "Osmanlı Tarihi" kitabını yazmış bir tarihçidir. Onun bu küçük kitabı ise ayrı bir araştırma ve inceleme sonucunda hazırlanmış tarihsel bir monografi niteliğinde olup ilginçlik ve özelliği şu noktalarda belirmektedir:
Birincisi, bu monografide Osmanlı Devleti'nin çöküş nedeninin en ilginç evreleri olan III. Selim, II. Mahmut ve Abdülmecit dönemleri işlenmiştir. Bunun ilginçliği, bu dönemlerde devletin niçin batmak üzere olduğunun sezilmesi üzerine -o zaman ıslahat denilen- reformların gerçekleştirilmesi için harcanan çabaların ayrıntılı olarak sergilenmesindedir.
İkincisi, genel bir tarih kitabında yer alması olanaksız bulunan padişah söylevlerinin, 1789 Fransız İnsan Hakları Bildirisi'nin, derebeylerle padişahlık arasında yapılmış olan "Sened-i İttifak" adını taşıyan anlaşmanın; devletçe ilk kez çıkarılan Takvim-i Vakayi gazetesinin, toplumun o zamanki durumunu belgeleyen önsözünün; 1839 Tanzimat, 1856 Islahat Fermanları'nın ve daha nice belgenin -öztürkçeye çevrilmiş- tam metinlerinin bu kitapta yer almış bulunmasıdır.
(Arka Kapak)


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.