Osmanlı'da Batışın Üç Evresi 3. Selim, 2. Mahmut, Abdülmecit

- Orjinal adı
- İstibdattan Hakimiyeti Milliyeye
- Yazar
- Ahmet Rasim
- Hazırlayan
- Hıfzı Veldet Velidedeoğlu
- Yayınevi
- Evrim Yayınevi
- Dil
- Türkçe
- Sayfa s.
- 259
... Ahmet Rasim (1864-1932), Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişmiş verimli bir yazar olduğu kadar Osmanlı tarihi konusunda da ciddi araştırmalar yaparak 4 ciltlik "Osmanlı Tarihi" kitabını yazmış bir tarihçidir. Onun bu küçük kitabı ise ayrı bir araştırma ve inceleme sonucunda hazırlanmış tarihsel bir monografi niteliğinde olup ilginçlik ve özelliği şu noktalarda belirmektedir:
Birincisi, bu monografide Osmanlı Devleti'nin çöküş nedeninin en ilginç evreleri olan III. Selim, II. Mahmut ve Abdülmecit dönemleri işlenmiştir. Bunun ilginçliği, bu dönemlerde devletin niçin batmak üzere olduğunun sezilmesi üzerine -o zaman ıslahat denilen- reformların gerçekleştirilmesi için harcanan çabaların ayrıntılı olarak sergilenmesindedir.
İkincisi, genel bir tarih kitabında yer alması olanaksız bulunan padişah söylevlerinin, 1789 Fransız İnsan Hakları Bildirisi'nin, derebeylerle padişahlık arasında yapılmış olan "Sened-i İttifak" adını taşıyan anlaşmanın; devletçe ilk kez çıkarılan Takvim-i Vakayi gazetesinin, toplumun o zamanki durumunu belgeleyen önsözünün; 1839 Tanzimat, 1856 Islahat Fermanları'nın ve daha nice belgenin -öztürkçeye çevrilmiş- tam metinlerinin bu kitapta yer almış bulunmasıdır.
(Arka Kapak)