Zamir

Yazar
Hakan Günday
Yayınevi
Doğan Kitap
Dil
Türkçe
Sayfa s.
368

 
Türkiye'de yeraltı edebiyatı denince akla gelen ilk isim, şüphesiz Hakan Günday. Zamir; çarpıcı yorumları, sert üslubu ve çekinmeden anlattığı tarihin karanlık yüzü ile okuyucuya kendini, çevresini ve hatta kültürünü sorgulatan bir roman. Siyasetin kirli oyunlarının, günümüzün ve geleceğin mutlak sorunlarının politika ile harmanlanıp anlatıldığı bu romanı okumak istemez misiniz? O hâlde gelin, bu sürükleyici romandan ve yazardan biraz bahsedelim.
 
"Zamir" adlı kitabı neden okumalısınız?
Okura çeşitli sorgulamalar yaptıran Zamir adlı eser, yeni bir binyılın arifesinde geçen distopik bir kurguyu anlatıyor. Türkiye ve Suriye'nin tampon bölgesinde, bir göçmen kampında doğmuş olan Zamir'in kendini hiçbir yere ait hissetmeyişinin, maruz kaldığı sosyolojik yapıların, ırkçılığın, göçmenlere yapılan ötekileştirmenin ve yardım kuruluşu adı altında yozlaşmış insanlığın çöküşünü anlatan eseri; her yaştan insanın okuması gerekiyor. Savaş yüzünden yaşam hakları ellerinden alınan kesimlerin yaşadığı gerçekliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren Zamir adlı karakterin dünyaya karşı duruşuna ve bakış açısına şahit olacaksınız. Barışı satanların aslında savaşı çıkaranlar olduğunu bir kez daha gösteren bu romanı okurken Zamir'in geçmişine dönecek ve onun yaşadıklarını öğrendikçe onunla birlikte hüzünleneceksiniz.
 
Bunları biliyor muydunuz?
2013 senesinden bu yana eser vermemiş ve okurlarını hasret denizinin ortasında bırakmış Hakan Günday'ın sekiz senenin ardından yayımladığı ilk romanın Zamir olduğunu biliyor muydunuz? Yazarın Zamir de dâhil tüm eserleri, Doğan Kitap tarafından basılır. Toplam 368 sayfadan oluşan roman, dünyanın adaletten yoksun bir yer olduğunu etkileyici bir kurguyla anlatır. Günday, 2021 senesinde bir internet gazetesine verdiği demeçte Zamir'i "Başıma neyin düştüğünü anlamak için yazılmış bir hikâye..." sözleriyle anlatır. Yeraltı edebiyatı okumayı sevenlerin eline aldığı ilk kitap olan Kinyas ve Kayra da Hakan Günday'ın kaleminin eseri. Yeraltı edebiyatı yazarları, bilindik yazarların aksine suya sabuna dokunmaktan çekinmez ve güncel olayları apolitik bir yaklaşımdan oldukça uzak, sert ve cesurca okura anlatır. Bu tanıma göre Hakan Günday'ın da kendi kitlesini oluşturan korkusuz bir yazar olduğu söylenebilir. Yazarın tarzını beğendiyseniz senaryosunu yazdığı Şahsiyet (IMDb: 9.1) adlı diziye ve sinema salonlarında izlenme rekorları kıran, Müslüm Gürses'in hayatını anlattığı Müslüm (IMDb: 7.6) adlı filme göz atmak isteyebilirsiniz.
 
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
2000 yılından itibaren roman, dizi-film senaryosu ve çizgi roman türünde eserler veren; Türk edebiyatına yeni bir soluk getiren Hakan Günday'ın Piç, Daha ve Kinyas ve Kayra adlı eserlerine de bakmak isteyebilirsiniz. 
 


Kitaba sahip olanları ve isteyenleri sadece UKitap üyeleri görebilir.