Kitap Yorumları
baki şöyle demiş;
"esrarımı mesneviden aldım,
çaldımsa miri malı çaldım"
@nicorobin, iltifatına teşekkürler de ben okuduklarımdan çalıyorum, orijinal bir üslup veya terkip namevcut bende, aynen baki'nin dediği gibi çaldımsa da kamuya mal olmuş cümleleri çalıyorum:)
şeyh galip olacak:)
@NicoRobin Dostum güzel söz duyanın güzelliğinde yazanın değil.Ben diğerleri gibi güzel şeyler yazamıyorum demek bile mütevaziliğini ve yazılanları değerlendirebilecek melekeye sahip olduğunu gösterir.Yürümek için bir kaç kez düşmek gerekir mutlaka.Senin de bizlerden -bizler neyiz ki o da ayrı mesele- hızlı yürüyeceğin ve hatta koşacağın günler gelecektir elbette.
Yol (The Road) - Cormac McCarthy
Okumaya başladığınızda sizi hemen içine alan bir kitap. Küle dönmüş, hatta ölmüş bir dünyada, bir baba ile oğlunun hayatta kalma mücadelesinin, umuda yolculuğunun anlatıldığı harika bir kitap. Ölü dünya müthiş betimlenmiş. Yazarın bu romanı ile 2007'de Pulitzer Ödülünü kazandığını da ekleyeyim.
(Çevirmen veya yazarın tarzında da kaynaklanabilecek tuhaf bir edebi durum var.Belki de kusur bendedir. Bazı yerlerde şiir tarzı anlatımlardan dolayı kesik cümleler var. Konuşma çizgileri yok ama fazla eksikliğini hissetmedim.)
Yol'un Filmi de güzeldi.
Dante Kulübü/Matthew Pearl
Üstad Nabokov'un romanları ve fikri kitaplar okumalarına ilaveten çerez niyetine okudum:)
1800'lerde Boston'da geçen polisiye bir roman...Bir grup edebiyatçı Dante'nin meşhur eserini İngilizceye çevirmeye çalışırken bir katil de Dante'nin Cehennem'ini model alarak seri cinayetler işlemektedir. Polisiye kurgusu bir şaheser olmasa da tarihi bir dekorda geçmesi, devrin mühim edebi şahsiyetlerine rol verilmesi ve de mühimi Dante'ye ve İlahi Komedya'ya dair aktarılan malumat ve verilen referanslar bu romanı sıradan bir polisiye olmaktan çıkarıyor. Kitap bitince Dante'yi keşfetmek istiyorsunuz. Bu tür tarihi polisiyeleri sevenler pişman olmaz:)
Ünlü kişileri kullanarak yazılan Romanlar bu aralar çok çıkıyor. Bana sanki para için yazılıyorlar havası veriyor. Tarihte mevcut olan insanları kullanarak onların isimleri üzerinden para kazanmak gibi. Tarihi bir roman olsa bu şahsiyetler ile alakalı o zaman daha farklı olurdu.
iki tür mevcut; birincisi tarihi-edebi figürleri kullanıp icabında deforme ederek yazılan postmodern diyebileceğimiz edebiyat...örneğin; borges'in alçaklığın evrensel tarihi'nde yaptığı nefis çarpıtmalar veya peter ackyrod romanları misali...
ikincisi tarihi bir şahsiyeti veya devri model alıp aşk, entrika, gizem vs. soslayan şablon bestseller romanlar...örneğin; dan brown ve sair edebiyat fukaraları...
Dan Brown ilk kitapları iyiydi ama sonradan o kadar bozdu. Cehennemde ben o kadar sıkıldık ki kitaptan çok başka bir şeyler vardı.
Hasretinden Prangalar Eskittim-Ahmed Arif
Edith wharton masumiyet çağı iki haftada bitirebildim bazı yerlerinde uyuyodum nerdeyse en zor ilerlediğim kitaplardan, diğeri de asla tavsiye etmiycegim başka topraklarda rüzgâr sert eser okumayiniz
kem gözlere anadolu
elif şafağın okuduğunuz okuyabiliceğiniz en iyi kitapı dır o betimlemeler ne öyle kafa yapıyor resmen okurken abartısız sizi kaf dağının arkassına götürüyor dünya tandatlarının üstünde tolstoyla yarısa bilir kısa hikaye becerisi ama işin komiği yazar bu kitapını beğenmiyor bende diğer kitaplarını beğenmedim bunu okuyunca:) wereceğiniz paraya değecektir 100 tl ye kadar ..
Odd Thomas - Dean KOONTZ 8/10
Maalesef sürekli Stephen KING ile mukayese edildiğinden bazılarınca hor görülen, fakat kendi tarzında süper bir yazar olan Dean KOONTZ'dan ODD THOMAS serisinin müthiş ilk kitabı. Tasvirleri ve hiç düşmeyen temposu ve yumruk etkisi yapan müthiş finali ile serinin diğer kitaplarını okumaya adeta zorluyor. Ben çok beğendim, fantastik roman sevenleri de çok memnun edecek bir kitap. Serinin Türkçeye çevrilmiş şimdilik dört kitabı var. (Bulabilirseniz Yıldırım, Nöbet, Kurbanlar gibi kitaplarını da okumanızı tavsiye ederim.)
Odd Thomas' ın filmi de güzeldi. Pek adı duyulmadı ama.
@dedeliugur, filmle kitabın konusu hemen hemen aynı, o yüzden önce kitabı okumalı. Ama filmide güzeldi. :)
Kitabı olduğunu filmi izledikten sonra öğrenmiştim :) Elimdekiler biterse okurum dedim, hala okuyamadım :D
Neval El Seddavi- Sıfır Noktasındaki Kadın
Kitap 112 sayfa ve bir oturuşta bitirilebilecek bir tarzda. Anlatım oldukça sade, fakat anlatılanlar çarpıcı. Bir kadının içsel arayışlarını, ataerkil bir toplumda hayata tutunmaya çalışmasını anlatıyor. Üstelik romanda anlatılan yaşanmış bir olay. Bu da kitabı daha etkileyici kılıyor. Kitap bitince ister istemez düşünüp sorguluyorsunuz. Etkisinde kalıyorsunuz.
Ben edebi olarak biraz daha güçlü olmasını isterdim. Bu yüzden 8/10
Candan özer KADER
Alan Lightman Einstein'in Düşleri
Arthur Schopenhauer Aşkın Metafiziği
Anayurt - R.A. Salvatore
Drizzt maceralarına adım attım sonunda. Daha önce unutulmuş diyarların oyunlarını oynamış ve arkadaşlarımdan bu evren üzerine bir çok şey duymuştum. Sonunda kitaplarına başladık. Tabi sevecekmiyim sorusu sürekli aklımda dönüp dolaşıyordu. İlk kitabı okudum ve hoşuma gitti. Daha öncede biraz bilgim olduğu içinde ortamı ve ırkları canlandırmak kolay oldu. Kitapta zamanlar ve olaylar biraz hızlı geçiyor ama bu hikayenin girişi olacak şekilde olduğunu düşünüyorum. Örümcek kraliçenin fiziksel halini oyunda görmüştüm şimdi aklımda bir kaç sorular kalarak kitabı bitirdim. Bu arada Drizzt de seveceğim gibi gözüküyor :)
@epichan anayurt-sürgün-göç üçlemesi iyi bir başlangıçtı ancak sonrası benim için hayal kırıklığı oldu doğrusu. 2. üçleme de idare ederdi ancak bozulma emareleri başlamıştı ve giderek kötüleşti benim adıma. Sayfalarca yazılmış dövüş sahnelerini atlayarak okumaya başlayınca 14. kitaptan sonra okumayı bıraktım. Bakalım siz ne düşüneceksiniz devamı için.